[ Haso tiedottaa ]

Iiluodontie 6–8 pihalla oli lauantaina 19.8. juhlatunnelmaa, kun kohde täytti peräti 30 vuotta. Vuosaaressa sijaitsevan Itärinteen talot ovat Hason ensimmäisiä asumisoikeuskohteita. Asukkaat muuttivat taloihin vuonna 1993.

Iiluodontiellä on kolme Hason kerrostaloa, joissa on yhteensä 120 asuntoa. 30-vuotispihajuhliin oli kutsuttu kaikki talon asukkaat, järjestelyistä vastasivat asukastoimikunta ja Haso yhdessä. Juhlatunnelmaa nostatti ruokatarjoilu synttärikakkuineen, ja musiikista vastasi Marita Taavitsainen. Hason toimitusjohtaja Juha Viljakainen avasi juhlan puheellaan.

Voi varmasti sanoa, että ilmassa oli myös historian siipien havinaa. Talon alkuperäinen asukas, Annikki Viertola on seurannut aitiopaikalta, miten Vuosaari on muuttunut aikojen saatossa. Entinen teollisuusalue on muotoutunut laajaksi merelliseksi asuinalueeksi tornitaloineen ja palveluineen. Columbuksen ja metron saapuminen ovat olleet merkittäviä tapahtumia.

Annikki muistaa hyvin myös metron rakennustyöt.

–  Työmaan ohi kulkiessa rakentajat vitsailivat, että pitäisikö rouvalle levittää punainen matto, etteivät kengät sotkeudu kuraan, muistelee Annikki.

– Ja oli ihana tulla aina kotiin, kun ilmassa tuoksui kahvi. Silloin tuossa vastapäisten talojen paikalla oli vielä Pauligin tehdas, hän jatkaa.

Annikki taitaa olla talon virallinen seniori, sillä ikää on kertynyt jo 90 vuotta. Mikä mahtaa olla Annikin pirteyden salaisuus?

– Kyllä se taitaa olla lapset ja heidän kanssaan puuhaaminen. Olen aina ollut paljon lasten kanssa tekemisissä ja hoitanut heitä. Minulla on jo lapsenlapsenlapsiakin. Sellainen pitää virkeänä!

Annikin, kuten monen muunkin asukkaan elämäntilanne on 30 vuodessa muuttunut. Lapset ovat lentäneet pesästä, mutta rakkaaksi muodostuneesta kodista ja tutusta lähitienoosta ei haluta luopua. On tilaa olla ja elää kaikessa rauhassa. Osassa asunnoista elelee jo perheen seuraava sukupolvi.

Annikki arvostaa sitä, että talossa on turvallista olla. Naapurit tervehtivät toisiaan ja auttavat tarvittaessa.

– Vanhoja kun ollaan, niin aina on pientä avun tarvetta, naurahtaa Annikki.

– Uudet asukkaat eivät meinaa uskoa, että tällaista naapuriapua on vielä olemassa!


Annikki Viertola on talon alkuperäinen asukas.

Pirkko Partanen on hieman uudempi Hason asukas. Pirkko on matkan varrella asunut hyvin monenlaisissa asunnoissa – niin omassa asunnossa rivitalossa kuin kerrostalossakin.

– Asuin välillä kolme vuotta Vantaalla, mutta halusin takaisin Helsinkiin. Vuosaaressa olemme asuneet vuosina 1995–2002 ja nyt uudelleen vuodesta 2008. Viihdyn täällä edelleen, sillä Vuosaari on paras!

Myös Pirkko arvostaa kodin sijaintia ja palveluita.

– Miksi lähteä minnekään muualle, kun täällä on kaikki, kehuu hän.

– Talot ovat täällä mukavan väljästi, ja pihalla on kesällä vehreää ja viihtyisää. Talojen välissä on kuja ja pergola, jota sanotaan rakkauden kujaksi, hymyilee hän.

Pirkolla on koira, jonka kanssa hän liikkuu paljon. Juhlissa on mukana monta muutakin koiraa, jotka sopuisasti seuraavat omistajiensa kanssa pihan tapahtumia. Vakioasukkaita siis hekin, kun tuntevat toisensa – kaveria ei haukuta.

 
Pirkko Partanen viihtyy tutuissa maisemissa.

Juhlapaikalla häärää myös nykyinen asukastoimikunnan puheenjohtaja Satumari Tinell-Kinnunen. Miten hän kokee talon ja asumisen siellä?

– Tämähän on hirveän hyvällä paikalla! Kaikki on lähellä, kehuu Satumari.

Hän vahvistaa saman havainnon, minkä Annikki ja Pirkkokin ovat pistäneet merkille.

– Parasta Iiluodossa on kyllä välitön tunnelma. Pihalla ja muualla moikataan aina, kertoo Satumari.

– Alkuperäisiä asukkaita on täällä vielä jonkin verran, eli hyvin moni tuntee toisensa. Mutta sukupolven vaihdos on varmasti tulossa. Talkoolaisista alkaa olla pian pulaa, harmittelee hän.

 

Asukkaat, yhteisöllisyys ja auttaminen siis tekevät talon hengen, ja juhlissa se välittyi hyvänä. Kiitämme kaikkia juhlaan osallistuneita, ja toivotamme mukavia hetkiä kotona ja pitkää ikää!

  
Onnittelut ja kiitokset kaikille! Satumari toimiii asukastoimikunnan puheenjohtajan roolissa.


Marita Taavitsainen esiintyi juhlassa aurinkoiseen tapaansa.